top of page
Coaching en begeleiding

Producten:


Coaching
We werken in een actieve vorm van coaching. Dat is altijd maatwerk. Meestal komen er zaken aan de orde als:

  • Werkopdrachten en reflectie op eigen handelen. Inzicht krijgen en leren omgaan met de eigen valkuilen, inzicht in de energiebalans.

  • Theorie en uitleg over psychologische processen. Wat zijn de signalen, patronen, wat is er aan de hand, hoe werkt dit bij mij?

  • Methodieken en tools om stressgerelateerde problematiek aan te pakken.

  • Bijvoorbeeld CSR, cognitieve gedragstherapie (RET), ACT, hartcoherentie,
    timemanagement- en mindfullness.

  • Een preventieplan maken om terugval te voorkomen.

  • Re-integratie en terugkeer op het werk: handvatten voor de opbouw.

 

Burn-out klachten
Iedereen die een burn-out heeft gehad, of iemand kent die ermee kampt, weet dat een burn-out een samenspel is van vele factoren. Werk en privé vinden hun weerslag op lichaam en geest. Ervaringsdeskundigen weten ook: alleen praten of zolang mogelijk uitrusten helpt niet. Je moet het probleem letterlijk en figuurlijk te lijf gaan.

Daarom werken we samen met professionals uit de meest uiteenlopende vakgebieden, zoals psychologen, bewegingstherapeuten en creatieve therapeuten. We kunnen terugvallen op onze ervaring als fysiotherapeut om weer op alle fronten beweging te creëren.

 

CSR®-Methode
Voor wie een slag dieper wil, maken we bij de individuele coaching gebruik van de CSR®-Methode. Dit is een psycho-biologische aanpak om de problemen door chronische overbelasting en stress te voorkomen. En als ze er zijn, weg te nemen. Het is een methode waar we erg enthousiast over zijn, omdat het uitgaat van de eenheid van lichaam en geest en het weer hervinden van (nieuwe) balans. Het is daarmee niet zweverig, integendeel.
De balans is bij mensen met stress al lange tijd verstoord. Want niemand wordt van de één op andere dag overspannen. Overspannenheid, burn-out en andere stressgerelateerde klachten zijn het resultaat van sluipende roofbouw op lichaam en geest.

 

Eigenlijk weten we vanuit de wetenschap goed hoe dit komt. Een beetje stress is goed, die stress stelt ons namelijk in staat om op het juiste moment een topprestatie te leveren. In de regel ontspannen we dan weer, het lichaam komt weer in rusttoestand. Maar bij mensen die zich voortdurend overbelasten is er geen tijd voor herstel. De fysiologische mechanismen die bedoeld zijn om een topprestatie te leveren in tijden van tijdelijke stress, zijn helemaal ontregeld. Met andere woorden: het lichaam blijft in een alarmtoestand staan, ook al is er geen directe reden om zware prestaties (meer) te leveren.


Op zeker moment (bijvoorbeeld bij burn-out) kan deze ontregeling niet meer door een vakantie of rust ongedaan worden gemaakt. Het hele systeem is in de war. Eerst moet die vicieuze cirkel van ontregeling worden doorbroken.
Daarna is er pas herstel mogelijk. Vandaar ook de naam CSR: Chronische Stress Reversal, het omkeren of stoppen van die cirkel.

 

Om met de oorzaak van het vraagstuk de slag te gaan, en niet de symptomen, is de CSR®-Methode ontwikkeld. Deze methode combineert de psychologie en biologie van aan aanpak van chronische stress en stressgeraleerde aandoeningen. Het is een methode die mensen het gevoel geeft weer grip te krijgen, te activeren en niet alleen maar bezig te zijn met alles ‘tussen de oren’.
Lees het hele verhaal over de CSR-methode

 

Hartcoherentietraining
Hartcoherentietraining is een feedbacktraining waarmee je kunt leren stress tegen te gaan door middels van ademhaling en coördineren van hoofd en hart.

 

Ons hartritme varieert door constant wisselende tijdsintervallen tussen de hartslagen in. Deze hartritmevariabliteit geeft belangrijke informatie over de toestand van ons lichaam en onze emotionele staat. Het is daarmee een goede indicator voor een gezond werkend lijf. In een coherent systeem verloopt je hartritme in een mooi, vloeiend, samenhangend patroon.
Versnelling en vertraging van de hartslag zijn in balans en belangrijke lichaamsprocessen zijn afgestemd en functioneren optimaal samen.

 

Wanneer je hartritme door stress of emoties als woede, frustratie of angst grillig en chaotisch verloopt bemerk je dit aan je lijf, aan emotionele patronen, maar ook aan je denken/je gedachten en je gedrag. Concentratieverlies, niet helder kunnen denken of een kort lontje zijn voorbeelden hiervan.


Hartcoherentietraining is een feedbacktraining. Door het meten van je hartcoherentie en hier mee te oefenen vergroot je de bewustwording van jouw systeem. En je leert het te sturen door middel van onder andere ademhalingsoefeningen.


Tweede spoor begeleiding
Wij vinden het een uitdaging om mensen aan ander werk te helpen. Veel werkgevers waren ons de afgelopen jaren ter wille en zagen het belang en de waarde van mijn cliënten in een werkervaringsplaats binnen hun organisatie.

 

Dat leverde ons een breed netwerk op. Tenslotte is het vinden van een baan veel meer dan het maken van een mooie CV. Het is voor een werknemer, die een tijd niet heeft gewerkt, een hele stap om te vertrouwen op zichzelf en de boer op te gaan. Daar is tijd en deskundigheid voor nodig.
Een re-integratietraject kan breder zijn dan alleen het vinden van een passende functie. Ook na de eerste werkdag blijven wij op de achtergrond aanwezig. Bijvoorbeeld ter ondersteuning voor de werkgever om te monitoren of aan al het papierwerk is voldaan. En voor werknemer als coach aan de zijlijn.


Het doel van een tweedespoortraject is het bereiken van duurzame inzet in een functie bij de eigen werkgever of bij een andere werkgever.
Daarbij zetten we in:

  • Coaching en begeleiding op het gebied van: herstel van fysiologische ontregeling, fysieke en mentale veerkracht, acceptatie, doseren, opdoen van positieve ervaringen;

  • Oriëntatie op ‘wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik? (aan de hand van opdrachten uit een loopbaanwerkmap);

  • Doorvertalen van deze thema’s in een profielschets en (nieuwe) werkmogelijkheden;

  • Opstellen van plan van aanpak: verkrijgen van korte- en langetermijnperspectief;

  • Begeleiden tijdens de proces-contingente opbouw in piek- en duurbelasting;

  • Begeleiden naar eventueel ander werk, werk dat past bij iemands competenties, interesses en randvoorwaarden, dat kan ook via eerst een werkervaringsplek.

bottom of page